Merhaba sevgili okuyucular. ( Böyle de halka sesleniş konuşmasına başlar gibi oldu ama ) Bu yazımda blogumuzu nasıl geliştiririz, nasıl okuyucu kitlesi çekebiliriz, istatistiklerimizi nasıl yükseltiriz gibi konulara değinmek istiyorum. Bunu ukalalık olarak algılamayın sakın. Ben de daha blogunu yeni açan bir blog yazarıyım ve bu konuda çok yeniyim. Birkaç blogger arkadaşım bana ulaşıp tavsiye istediği için bu yazıyı yazıyorum. Çok yeterli olmayacak tabi ki ama elimden geldiğince sizi bilgilendirmeye çalışacağım. Bu bilgiler yapmış olduğum iki aylık gözlem ve pek çok internet sitesinden almış olduğum bilgiler doğrultusunda ortaya çıkmıştır.

Öncelikle arkadaşlar blogunuz ne kadar iyi olursa olsun yazdıklarınız ne kadar harika olursa olsun okunmuyorsa ve görülmüyorsa bir hiç nitelik taşımaz. Tabi ben sadece kendim için yazıyorum kimsenin okumasına ihtiyacım yok diyenleri bir kenara ayırıyorum.Bu söylediklerim yazıyorum ve insanlar tarafından okunmasını istiyorum diyenler için. Bu yüzden hiç bir şey yapmayıp insanların gelmesini beklerseniz çok büyük bir hata yapmış olursunuz.Çünkü insanların sizi keşfetmesi ve blogunuzdaki yazıları okuması epey zaman alabilir.Bu yüzden insanları beklemeyin, siz onlara gidin. Yeni bloglar keşfedin.Sevdiğiniz blogları takip edin, beğendiğiniz yazılara yorum bırakmaya çalışın ve blog dostları edinin.Unutmayın o yazıları yazanlarda birer insan ve onlar da yazılarının okunmasını beğenilmesini bekliyor. Sizin yazılarına olan ilginiz onları mutlu edecek ve geri dönüş sağlanacaktır.Elbette bunu yapmak için yapmayın. Okumadan, takip etmeden okunmayı ve takip edilmeyi beklemeyin.

İkinci tavsiyeme gelecek olursam düzenli yazı yazın ve yazılarınıza çoğunlukla aranan -Denemeler, Genel, Araştırma vb – anahtar kelimeleri etiketleyin..Bu wordpress de yazılarınızın kolay bulunmasına ve ulaşılabilmesine olanak sağlar. Düzenli yazı yazmanız akılda kalmanızı sağlar. Kimsenin dikkatini ayda yılda bir yazı yazan insanlar çekmez.Unutulup gidersiniz.Ayrıca düzenli yazı sitenize düzenli ziyaretçi girişi sağlar ve google da üst sıralara çıkmanızda önemli bir görev üstlenir.

WordPress’le yetinmeyin.Ücretsiz pek çok site var blog yazarlarının buluştuğu. Bu sitelere kayıt olun.Sosyal medyayı kullanın.Bu sitenizin trafiğini arttıracaktır.Şuan için hala araştırma aşamasındayım ama size bumerang hürriyeti önerebilirim bunun için.Siteniz yeterince iyiyse buradan reklam alıp para bile kazanabilirsiniz.Ayrıca bir kaç sitede ücretsiz tanıtım yazıları yayınlanıyor.Bunlara tanıtım yazılarınızı gönderebilir blogunuzun tanınmasını sağlayabilirsiniz.

Gelelim en önemli konuya “içerik”.Evet yukarıda bahsettiğim şeyler sitenizin trafiği için çok önemli fakat insanlar sitenize girince ne görecek? Neler yazıyorsunuz? Bunlar yeterince ilgi çekici mi? Yeterince iyi ve akıcı yazıyor musunuz? İşte bir kaç temel soru. Bunları kendinize sorun ve yanıtlarınıza göre kendinizi geliştirmeye çalışın.Bunu yapabileceğiniz en güzel ortam bloglardır zaten. Hiç kimse yazmaya “mükemmel” olarak başlamaz.Kendinizi yavaş yavaş geliştirmeye başlarsınız nasıl olsa. Ben de kendini geliştirmeye çalışan amatör bir yazarım. Fakat dediğim gibi içerik çok önemli. İnsanların yarısında sıkılıp okumayı bırakacağı yazılar yazmamaya çalışın. Çok karamsar olmayın! ( Bu hatayı kendim de yaptığım için söylüyorum.)  İnsanlar yeterince zorlukla uğraşıyor ve blogları bir kaçış yolu olarak kullanıyor.Kendi karamsarlığınızla sürekli insanların canını sıkmayın.Hiç yazmayın demiyorum.HER ZAMAN YAZMAYIN. Çok ağır ve süslü kelimeler kullanmayın. Lale devrinde değiliz sonuçta değil mi? Elbette böyle yazıları sevenler vardır ama her kesime hitap edemezsiniz. ( Bunu daha çok şiir ve edebi yazı yazanlar için söylüyorum.) Bence bir şeyin en güzel hali basit kelimelerle sade bir şekilde anlatıldığı halidir.Sürekli aynı şeyler hakkında yazılar yazmayın.Bu ısıtıp ısıtıp okuyucunun önüne koymak gibi olacağından bir süre sonra insanlar yazılarınızdan sıkılacak ve okumayı bırakacaktır.Bu yüzden yeni ve farklı şeyler yazmaya çalışın.

  İnsanlarla sohbet edin! Yapabiliyorsanız sohbet tarzında yazılar da yazın. Çünkü edebiyatla ilgilenen yazı yazan insanların bir yanları genellikle yalnızdır.Bir şeylerden kaçmak için kendini ifade etmek için bu dünyadan sıyrılmak için yazıyor yada okuyordur. Bu yüzden onlarla sohbet ediyormuşcasına yazdığınız yazılar okuyucuları mutlu edecektir. Yazmak için yazmayın! Yaptığımız en büyük hata da bence yazmak için yazmak. O an içimizden gelmiyorsa sırf blogunuz boş kalmasın diye yazı yazmak büyük bir yanlış bence.Böyle yazılar – kendim için konuşayım – yeterince güzel olmuyor ve hem okuyucunun sıkılıp kaçmasına sebep oluyor hem de yeterince ilgi görmeyince moralimizin bozulmasına neden oluyor.Bu yüzden bence önce ilham perinizin sizi ziyaret etmesini bekleyin ve daha sonra yazmaya başlayın.Zorla yapılan hiç bir şey ağızda ve gönülde güzel bir tat bırakmaz.İçten olun.İnsanların yüzünde tebessüm oluşturacak yazılar yazın. Bu sizi takip etmesindeki en önemli etken olacaktır. 

  Sabredin.Birkaç ay içinde yüzlerce okuyucunuzun takipçinizin olmasını beklemeyin.Bu sabır emek ve zaman isteyen bir süreç.Yaptığınız şeyi önce kendiniz sevin önce kendiniz beğenin. Beğenmediğiniz sevmediğiniz bir yazıyı öylesine yayınlamayın.Eğer bilgi vermek amacıyla yazıyorsanız yazılarınızı olabildiğince özgün ve farklı olsun.Dikkat çeksin. Başlıklarınızı ilgi çekici atmaya çalışın. Kopyala yapıştır yapmayın. Araştırma yapıyorsanız da olabildiğince kendi fikirlerinizi de yazmaya çalışın. Ve son olarak takipçilerinize sadece rakam gözüyle bakmayın. Bloglarına girmeye yazılarını okumaya çalışın.Elinizden geliyorsa yeni bloggerlara yardımcı olun.Yazılarını yayınlayın.Yani dost edinin. 

 Eklentilere girmek istemedim çünkü her yerde bununla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Ben biraz daha tabiri caizse işin duygusal tarafına yönelmeye çalıştım.Umarım size yardımcı olabilmişimdir.